afbeeldingmaat 420x318 pixels
afbeeldingmaat 420x420 pixels
afbeeldingmaat 420x318 pixels
MMXvi
Passage Van Knobelsdorffplein Drachten
Gemeente Smallingerland heeft een stedenbouwkundig plan gemaakt om het gebied van het busstation te verbeteren. Door de komst van het bus transferium aan de oostzijde van Drachten is de functie van de locatie Van Knobelsdorffplein veranderd. De schaftmogelijkheid van de chauffeurs en het zogenaamde ‘bufferen’ van bussen verdwijnt uit het centrum. Hierdoor zijn er minder halteperrons nodig. Daarom was het ook mogelijk het hele gebied aan te passen. De bestaande situatie met het busstation onder de bestaande parkeergarage kende een aantal knelpunten die moesten worden aangepakt. De ruimte op de begane grond onder de parkeergarage was een donkere en een wat unheimische plek. Ook was het onduidelijk hoe je vanuit de bus richting het winkelcentrum van Drachten moest lopen. De bestaande fietsenstalling had te weinig capaciteit voor de vele fietsen, met als gevolg dat deze ook overal werden neergezet op straat. Om een heldere verbinding te kunnen maken met het centrum was het noodzakelijk de bestaande stationsrestauratie te slopen. Deze heeft een nieuwe plek gekregen in de nieuwbouw. Voor de uitbreiding van de fietsenstalling hebben we een beplating van cortenstaal toepast. De gemeente zou dit materiaal inzetten voor de bloembakken en zitelementen. We hebben hier daarom een relatie mee gezocht en dit vormt zo een mooi contrast met de rvs-lamellen van de bovenbouw van de parkeergarage. Aan de onderkant van de bestaande betonvloer van de parkeergarage zijn nieuwe led-armaturen geplaatst. Daaronder is een houten lineair plafond gehangen, waardoor er een prachtig licht en schaduweffect is gecreëerd. Samen met lichtadviseur LichtSinnich is dit met behulp van een 3d-model zorgvuldig uitgeprobeerd en bijgesteld om het juiste, spannende effect te krijgen. Als tegenhanger van het houten plafond en het cortenstaal zijn witte cementgebonden platen toegepast om de passage richting het Raadhuisplein te versterken. De gemeente heeft de omgeving d.m.v. prachtige beplanting, straatmeubilair en nieuwe baksteen bestrating verder vormgegeven en nu is het met de nieuwbouw een sterk geheel met een warme vriendelijke uitstraling.
projectfotos >
MMXvi
Passage Van Knobelsdorffplein Drachten
Gemeente Smallingerland heeft een stedenbouwkundig plan gemaakt om het gebied van het busstation te verbeteren. Door de komst van het bus transferium aan de oostzijde van Drachten is de functie van de locatie Van Knobelsdorffplein veranderd. De schaftmogelijkheid van de chauffeurs en het zogenaamde ‘bufferen’ van bussen verdwijnt uit het centrum. Hierdoor zijn er minder halteperrons nodig. Daarom was het ook mogelijk het hele gebied aan te passen. De bestaande situatie met het busstation onder de bestaande parkeergarage kende een aantal knelpunten die moesten worden aangepakt. De ruimte op de begane grond onder de parkeergarage was een donkere en een wat unheimische plek. Ook was het onduidelijk hoe je vanuit de bus richting het winkelcentrum van Drachten moest lopen. De bestaande fietsenstalling had te weinig capaciteit voor de vele fietsen, met als gevolg dat deze ook overal werden neergezet op straat. Om een heldere verbinding te kunnen maken met het centrum was het noodzakelijk de bestaande stationsrestauratie te slopen. Deze heeft een nieuwe plek gekregen in de nieuwbouw. Voor de uitbreiding van de fietsenstalling hebben we een beplating van cortenstaal toepast. De gemeente zou dit materiaal inzetten voor de bloembakken en zitelementen. We hebben hier daarom een relatie mee gezocht en dit vormt zo een mooi contrast met de rvs-lamellen van de bovenbouw van de parkeergarage. Aan de onderkant van de bestaande betonvloer van de parkeergarage zijn nieuwe led-armaturen geplaatst. Daaronder is een houten lineair plafond gehangen, waardoor er een prachtig licht en schaduweffect is gecreëerd. Samen met lichtadviseur LichtSinnich is dit met behulp van een 3d-model zorgvuldig uitgeprobeerd en bijgesteld om het juiste, spannende effect te krijgen. Als tegenhanger van het houten plafond en het cortenstaal zijn witte cementgebonden platen toegepast om de passage richting het Raadhuisplein te versterken. De gemeente heeft de omgeving d.m.v. prachtige beplanting, straatmeubilair en nieuwe baksteen bestrating verder vormgegeven en nu is het met de nieuwbouw een sterk geheel met een warme vriendelijke uitstraling.
projectfotos >